Hírek   Hírlevél feliratkozás

Sportszövetségek Év Sportolója 2012 Díjátadó

Tekintse meg a Díjátadó eredeti oldalát!

Budapest, 2012.12.31 15:08 (MTI)

  Első alkalommal került sor hazánkban a Sportszövetségek Év Sportolója közös Díjátadóra. A rendezvény érdekessége, hogy több szakszövetség együtt ünnepli kiemelkedő sportolóit. Ez a fajta összefogás nem jellemző a magyar sportéletre, néhány szövetség vagy külön adja át díjait, vagy egyszerűen csak megnevezi az Év Sportolóját, minden ceremónia nélkül.
  Idén a Cselgáncs-, a Kerékpársport-, és az Asztalitenisz Szövetség csatlakozott az eseményhez.

  A korábban közzétettek szerint az Év Cselgáncsozója a férfiaknál Ungvári Miklós, londoni ezüstérmes, a nőknél Csernoviczki Éva londoni bronzérmes lett. Az Év Asztaliteniszezője a férfiaknál Zwickl Dániel, a hölgyeknél Póta Georgina, mindketten londoni olimpikonok. A kerékpársport három szakágban nevezte meg legjobbjait:

Lovassy Krisztián (országúti, férfi) Szeghalminé Kenyó Anita (országúti, nők) Szalontay Sándor (pálya, férfi) Kercsó -Magos Zsuzsanna (pálya, nők) Paróczi Lénárt és Dévényi Bálint (terem, páros, férfi) Szakály Kinga és Buzer Nikolett (terem, páros, nők)

  2012 a londoni olimpiáról szólt, de fél évvel a záróünnepség után a sport társadalom már egyre inkább a Rio-i olimpia felé kacsingat. Az olimpiai ciklus első pár hónapja az előző esemény feldolgozásával, a sikerek ünneplésével telik, ugyanakkor elindul az esélylatolgatás a következő eseményre. Négy év nagy idő a sportban, ezalatt számos versenyző visszavonul, abbahagyja a sportot. Ezzel párhuzamosan kezdenek előtérbe kerülni a fiatalok, legtöbbször olyan utánpótlás korú, vagy abból nemrég kinőtt versenyzők, akikben a lehetőség, a tehetség megvan a kiemelkedő eredményekhez.
  A Sportszövetségek Év Sportolója 2012 Díjátadónak nem titkolt célja ilyen fiatalok bemutatása, különdíjjal az eddigi eredményeik elismerése, és egyfajta visszajelzés számukra, hogy jó úton járnak.  

  Fentiek alapján a díjátadón "Rio-i Reménység" különdíjban részesült Szilágyi Liliána, 16 éves úszó, és Jansik Dávid 21 éves vízilabdázó. Mindkettőjük közös jellemzője, hogy túl vannak a kopogtatáson, és már átlépték a küszöböt. Azaz többek, mint tehetségek, olyanok, akik már eredményeikkel bizonyítottak, de még felnőtt szinten nem értek el nagy sikereket.
  Szilágyi Liliána a teljes magyar olimpiai csapat legfiatalabb versenyzője volt Londonban, ahova Ifjúsági Európa-bajnokként érkezett. Tekintettel nagyon fiatal korára, akkor még nem töltötte be a 16. életévét, célja a tapasztalatszerzés, és a tisztes helytállás volt. Ezt maradéktalanul teljesítette. Lilu tehetségét mi sem jellemzi jobban, mint egy 2008-as beszélgetés a MOB egyik vezetőjével, aki már akkor úgy jellemezte, hogy Egerszegi Krisztina utódja válhat belőle.
  Az élet úgy hozta, hogy Lilu túl van egy komolyabb sérülésen, így minden bizonnyal még jobban tudja értékelni azt, ha egészséges, és rendben fel tud készülni egy versenyre. Ha így lesz, akkor Rió egyik éremesélyes úszója áll előttünk.

  A másik "Rio-i Reménység" Jansik Dávid, Ifjúsági Európa-bajnok, egyszeres felnőtt válogatott vízilabdázó, a Groupama-Honvéd játékosa, hátvédje. Dávid sokszoros utánpótlás válogatott játékos, aki Londonban még nem fért be a nagycsapatba. Miután a vízilabda válogatottból többen visszavonultak a Játékok után, az idén ősszel az újjáalakuló csapatba azonnal behívták. Csapatsportban nemcsak a saját eredmények számítanak, így szó szerint ki kellett bekkelnie a meghívót. Fehérváron Olaszország ellen mutatkozott be a felnőttek között, már a félig Benedek által dirigált csapatban. Mind tehetsége, mind kora és tapasztalata alapján egyértelműen a Rió-i válogatott egyik alapembere lehet.
  Testvére Szilárd (19) is tehetséges játékos, aki részt vett a Perth-i Ifjúsági Világbajnokságon és az ezüstérmet szerzett csapat stabil tagja volt. A magyar vízilabda több sikeres testvérpárral büszkélkedhet, érdemes megtanulni a Jansik nevet.


(forrás: mob.hu)

Vissza a hírek főoldalára...
Rajzpályázat Közönségszervezés Gyermeksport


  Aktualitások
Lezárult a Nemzetközi Gyermek Rajzpályázat!

  Lezárult a többfordulós Nemzetközi Rajzpályázat, amelyet a MOKSZ és a DeriSport közösen hidetett meg. A pályázat az idén Debrecenben megrendezésre került ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság kísérőprogramja volt.
  A versenyre több, mint ötszáz rajz érkezett be, a legjobb közel száz alkotás kiállításra került a világbajnokság helyszínén a Debreceni Főinx Csarnokban.

Tovább az eredményhírdetés oldalára...

 

 


 

Térjünk a lényegre!


Hírlevél feliratkozás

Név

Email